College: Eerder ingrijpen bij ‘explosiepand’ Hoensbroek kon niet 

Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 3/03/2021 om 09:32
Laatst bewerkt op 12/05/2021 om 10:03

De gemeente Heerlen kon wettelijk gezien niet handhavend optreden na eerdere klachten en meldingen over een onveilige situatie in een woning aan de Harmoniestraat in Hoensbroek. Dat schrijft het college in antwoorden op vragen van de partijen SP en Hart-Leers. In het bovengenoemde pand ging het op 4 februari helemaal mis door een gasexplosie waardoor een enorme ravage ontstond. De woning zal gesloopt gaan worden. 

“In de afgelopen jaren zijn klachten van verschillende aard ingediend vanuit de omgeving van Harmoniestraat 12. Het betrof klachten over (mogelijk) illegale bouwwerken, melding van beschadiging aan een erfafscheiding en melding van overlast. In 2019 en 2020 zijn naar aanleiding van de klachten door ons op verschillende momenten controles uitgevoerd”, schrijft het Heerlense college. 

“De resultaten van de controles zijn teruggekoppeld aan de betrokkenen en waar nodig is actie ondernomen. In 2019 is een melding ontvangen over de technische installatie in de woning. Na controle is gebleken, en bevestigd door een extern deskundige, dat er geen wettelijke basis was om hier handhavend tegen op te treden.”

Het college van B & W laat verder aan gemeenteraadslid Roel Leers weten dat “er op 18 februari een bestuursdwangbesluit is genomen voor sloop van de woning”.  Bij de explosie die op 4 februari in de Hoensbroekse Harmoniestraat voor een enorme ravage zorgde, was geen sprake van opzet. Wel wordt de bewoner van het verwoeste pand verdacht van ontploffing door schuld en verzet bij aanhouding. 

De schade  na de explosie was ook buiten de woning groot. Bij straatgenoten raakten kozijnen ontzet. Ook werden ramen uit sponningen gedrukt. 
 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties