College Brunssum zwijgt al jaar over details aankoopdeal panden Kerkstraat

Gepubliceerd op 27/10/2021 om 10:46
Laatst bewerkt op 27/10/2021 om 15:32

Het college van de gemeente Brunssum zwijgt al een jaar over alle feiten en cijfers voor wat betreft de aankoopdeal van vijf panden aan de Kerkstraat waarbij toenmalig waarnemend burgemeester Gerd Leers in 2019 betrokken was. Dit ondanks een eerdere toezegging van burgemeester Wilma van der Rijt aan de gemeenteraad om deze te verstrekken. Dat blijkt uit onderzoek van ZO-NWS.

In oktober vorig jaar trok VVD-raadslid Jaimy van Dijk fel van leer tijdens een raadsvergadering met betrekking tot de onderhandelingen over en de aankoop van de vijf strategisch gelegen panden in verband met het centrumplan. Gerd Leers kreeg over zijn rol in een onderzoeksrapport van hoofd Financiën van de gemeente Brunssum Raymond Kavsek kritiek te verwerken.

Gedragscode
"Ruim een jaar nadat wij voor het eerst over deze kwestie vragen hebben gesteld, wordt dit nu pas in de gemeenteraad besproken. De gedragscode is geschonden. Uit informatie waar wij over beschikken blijkt dat de erven van de familie Van Eeghem aangaven dat er een speculant was voor 780.000 euro en dat zij zelf 850.000 euro wilden hebben", legde Van Dijk toentertijd aan de Brunssumse gemeenteraad uit.

Waterdichte boekhouding
"Gerd Leers besloot om een bod van 850.000 euro te doen omdat er, zo heeft hij zelf verklaard, haast geboden was." De VVD'er werd toentertijd tijdens zijn relaas onderbroken omdat bleek dat andere raadsleden deze informatie klaarblijkelijk nog niet hadden. Van Dijk: "Waar was nou die feitelijke haast? Wij vragen nog één keer aan het college: wij willen een waterdichte boekhouding over deze kwestie. De VVD is geschokt en verbijsterd over de manier van handelen van het college in dit dossier. Die is afkeurenswaardig."

Veel fouten
Haico Offermans, die zich net als zijn collega-raadslid Van Dijk vast heeft gebeten in dit dossier, was een jaar geleden ook zeer kritisch over de handelswijze van het Brunssumse college in de kwestie-Leers. "Het frustreert de PvdA dat er nog steeds niet alle stukken op tafel liggen in deze kwestie." CDA-fractievoorzitter Raymond Claus wees eveneens met de beschuldigende vinger naar het college. "Wij hebben willens en wetens niet alle informatie gekregen. Er zijn heel veel fouten gemaakt."

Toezegging burgemeester
Burgemeester Wilma van der Rijt gaf dik een jaar geleden aan de raad aan de vragen omtrent de ontbrekende informatie "te bundelen" voor de partijen die hierom vroegen. "Dan zorg ik voor de antwoorden, maar ik heb deze nu gewoonweg niet." Dik een jaar later zijn die antwoorden er echter nog steeds niet, blijkt uit een rondgang van ZO-NWS langs verschillende politieke fracties in Brunssum.

Vragen voor duidelijkheid
Deze omroep vroeg burgemeester Wilma van der Rijt (CDA) afgelopen week via de afdeling communicatie van de gemeente Brunssum om duidelijkheid te verschaffen over de kwestie-Kerkstraat. De Brunssumse burgemeester kreeg het volgende voorgelegd: “Het is inmiddels al een jaar geleden dat partijen aanvullende vragen hebben gesteld over openbaarmaking van feiten rondom de aankoopdeal van panden aan de Kerkstraat. Waarom zijn hier tot op heden geen antwoorden over gekomen? Waarom duurt dit zolang? Zit de burgemeester hier nog altijd achteraan dat dit wel gebeurt? En vindt de burgemeester een jaar wachten met antwoorden niet erg lang?” 

Een gemeentewoordvoerder reageerde bijna een week later, op woensdag 27 oktober, uiteindelijk: “Het college van burgemeester en wethouders beantwoordt vragen van de gemeenteraad, en/of verstrekt informatie over deze beantwoording, aan de raad zelf, en niet via de pers. We kunnen daarom deze vragen niet in behandeling nemen.”

Bijzonder antwoord
Dit tot grote verbazing van onder andere VVD-raadslid Jaimy van Dijk. “Ik steek nu mijn energie in de komende gemeenteraadsverkiezingen en wil in de tijd daarna voorkomen dat dit soort dossiers nog eens zullen bestaan.”
 

Advertenties