Cannabis voor eigen gebruik per direct legaal in Duitsland

Gepubliceerd op 1/04/2024 om 10:59
Laatst bewerkt op 2/04/2024 om 09:14

Cannabis bezitten en consumeren is in Duitsland, dus ook in de grensregio met Parkstad, voortaan onder bepaalde voorwaarden legaal voor volwassenen. Deze cannabiswet is op 1 april in werking getreden.

Dit ondanks grote tegenstand van de deelstaten en beroepsverenigingen binnen de gezondheidszorg, justitie en politie aldaar. De regering vindt dat de cannabisconsumptie is toegenomen ondanks het verbod en dat de zwarte markt is gegroeid.

In een eerste fase worden het bezit, het privaat kweken en het consumeren van bepaalde hoeveelheden cannabis toegelaten voor volwassenen. Vanaf juli zullen, in een tweede fase, zogenaamde kwekersverenigingen onder strenge voorwaarden en gecontroleerd door de staat cannabis kunnen telen en leveren aan hun leden. 

Nu de wet in werking treedt, verdwijnt cannabis van de lijst van verboden middelen. Wie ouder is dan 18 mag voortaan 25 gram cannabis bij zich hebben voor persoonlijk gebruik. Thuis zijn drie planten en tot 50 gram cannabis toegestaan.

Blowen wordt niet overal toegelaten. Zo is er een verbod in de buurt van kinderen en jongeren, bij scholen, kinderdagverblijven en speel- en sportvelden. Bovendien mag er in voetgangerszones overdag ook geen cannabis gerookt worden.

Voor minderjarigen blijft cannabis verboden. Wie drugs doorgeeft aan een minderjarige riskeert in Duitsland een gevangenisstraf.

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties