Burgemeesters Parkstad in beroep tegen Regionaal Beleidsplan Politie

Gepubliceerd op 27/07/2023 om 11:05
Laatst bewerkt op 27/07/2023 om 11:20

De zeven burgemeesters van de regio Parkstad gaan in beroep tegen het Regionaal Beleidsplan Politie 2024-2027 (RBP).

Het plan betekent volgens hun fors minder politiecapaciteit in een gebied dat al kwetsbaar is en kampt met verhoogde veiligheidsrisico’s. “De bodem is al bereikt. Nog meer politiecapaciteit inleveren, is niet te doen,” zegt burgemeester Roel Wever van Heerlen, die mede namens Parkstad spreekt.

De burgemeesters voorzien zulke ernstige problemen dat zij voor 1 augustus beroep aantekenen tegen het RBP bij de Minister van Justitie en Veiligheid. Volgens Wever werkt het RBP met een theoretisch model dat geen rekening houdt met werkelijke bezette functies, vacatures, personeelstekort of ziekteverzuim. Een papieren werkelijkheid die in de realiteit nog veel nadeliger uitpakt.

Het RBP noteert voor Heerlen een terugval van 182 naar 155 fte. In werkelijkheid zijn er echter nu maar 125 fte bezet. Voor het politiebasisteam Brunssum-Landgraaf, dat bestaat uit de gemeenten Simpelveld, Voerendaal, Brunssum, Beekdaelen en Landgraaf (SVBBL) zou er een terugval in capaciteit van 144,1 fte naar 126,5 fte komen. In werkelijkheid zijn er echter nu 97,47 fte feitelijk bezet.

In een RBP staat onder meer aan welke vormen van criminaliteit de politie in de komende jaren gaat werken, en hoe dat past binnen het landelijke en lokale veiligheidsbeleid van de overheid. Ook staat in het RBP hoeveel capaciteit daarvoor beschikbaar is binnen een gebied en hoe dat is verdeeld over de gemeenten. Dit RBP 2024-2027 voor Limburg is vastgesteld op 19 juni 2023 door de regioburgemeester en de hoofdofficier van Justitie van het arrondissementsparket Limburg.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties