Burgemeester Beekdaelen dreigt stekker uit noodopvanglocatie Schinnen te trekken

Foto © ZO-NWS | Yves Lacroix
Gepubliceerd op 11/11/2021 om 10:59
Laatst bewerkt op 11/11/2021 om 11:55

Burgemeester Eric Geurts van Beekdaelen dreigt de bestuursovereenkomst met het Centraal Orgaan Asielzoekers (COA) niet te ondertekenen. De oude legerbasis in Schinnen wordt gebruikt als noodopvanglocatie, maar het COA zou zich niet aan de gemaakte afspraken houden.

In een brief aan het COA verwijst de burgemeester naar gedane toezeggingen. Zo zou het COA zich in moeten spannen voor een evenwichtige samenstelling van vreemdelingen wat betreft herkomst, geslacht, leeftijd en gezinssituatie. Dit terwijl de eerste bus die maandag aankwam dertig alleenstaande mannen uit Syrië bracht. In totaal horen er zo'n 450 mensen opgevangen te worden.

Daarnaast zou het COA gebruik moeten maken van lokale cateraars en bedrijven en dat gebeurt op dit moment niet. In plaats daarvan regelt een Belgisch bedrijf de catering en viel het raadsleden tijdens een werkbezoek aan de locatie op dat er amper lokale bedrijfsbusjes te zien waren. 

Geurts geeft het COA een proefperiode van vier weken. Daarin kan de organisatie nog laten zien dat het zich aan de gemaakte afspraken kan houden.  

Het COA wil nog niet inhoudelijk reageren op de brief. Wel zegt de organisatie de brief serieus te nemen en met een serieus antwoord te komen. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties