Brunssum gaat groei ganzenpopulatie aanpakken

foto © ZO-NWS | Hannie Peters
Gepubliceerd op 19/09/2022 om 11:27
Laatst bewerkt op 19/09/2022 om 11:30

Ondanks eerder genomen maatregelen blijft de ganzenpopulatie in het Vijverpark in Brunssum groeien. Reden voor de gemeente om actie te ondernemen. 

Ingrijpen is noodzakelijk, laat een woordvoerster van de gemeente aan De Limburger weten. Hoe dat precies moet gebeuren wordt nog uitgewerkt. 

Brunssum kan zich in ieder geval laten inspireren door de gemeente Voerendaal. Daar voorzag Hofganzen Ganzenbescherming de gemeente van advies voor een pakket van maatregelen. 

Het gebied 't Brook moest minder aantrekkelijk worden. Zo zijn er lage hekjes rond de vijver aangebracht en wordt het gras minder gesnoeid. Ganzen houden van plassen waar ze makkelijk het water uit kunnen lopen en gazons met kort jong gras. 

Ook zou de gemeente Brunssum de ganzeneieren in kunnen smeren met maïsolie. Daardoor komen de eieren niet meer uit. De olie is ook niet schadelijk voor de veren van de dieren. 

De gemeente verzocht inwoners en bezoekers eerder nog om te stoppen met het voeren dan de vogels. Niet alleen hield het voeren de populatie in stand, maar bleven ook veel beschimmelde stukken brood liggen die ziekte en blauwalg in de hand werkten. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties