Boek over Joodse onderduikers bij Jo en Anna Broers-Merkx

foto: iStock
Gepubliceerd op 6/02/2024 om 07:46
Laatst bewerkt op 6/02/2024 om 08:10

De Jack Aldewereld Stichting in Brunssum gaat een boek uitbrengen over het echtpaar Jo en Anna Broers-Merkx. Die verschaften in de Tweede Wereldoorlog 15 tot 20 Joodse kinderen onderdak in hun huis bij de pompgebouwen in het Schutterspark.

De stichting is op zoek naar waarheidsgetrouwe verhalen, anekdotes en foto’s. Dat moet leiden tot een afgewogen portret van Jo en Anna Broers-Merkx.

In de winter van ’43-’44 verschaften Jo en Anna maandenlang onderdak aan een groot aantal Joodse onderduikkinderen. De aanleiding was een tip over een razzia, waarna alle onderduikkinderen in Brunssum in allerijl door het verzet naar het gesloten buitenzwembad op de Brunssummerheide werden gebracht. Toen de kust weer veilig was, wilden echter veel pleegouders uit angst het onderduikkind niet meer terug. Jo Broers, machinist van de pomp- en filtergebouwen, de drinkwatervoorziening van Brunssum, woonde met Anna en de kinderen in een voor die tijd ruim huis dat bovenop de machinekamer was gebouwd. Het complex lag afgelegen in het bos, wat nu Schutterspark is, maar werd uit angst voor sabotage continu bewaakt door Duitse militairen. 

Pas na enkele maanden waren voor alle onderduikkinderen nieuwe onderduikadressen gevonden. Eén van de bekende Joodse kinderen die bij het echtpaar ondergedoken heeft gezeten is oud-burgemeester van Amsterdam en prominent PvdA-politicus Ed van Thijn.

Informatie
Ook is het mogelijk om informatie te delen via een persoonlijk gesprek. De stichting werkt daartoe met ‘Verhalenvangers’, vrijwilligers die een luisterend oor bieden en verhalen optekenen. Alle informatie kan tot 1 maart worden ingediend via info@jackaldewereldstichting.nl. Het boekje wordt naar verwachting dit najaar aan de nazaten van Jo en Anna aangeboden.

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties