Bekir E.: "Jos Brech bekende vier keer tegenover mij doden Nicky Verstappen"

Gepubliceerd op 15/10/2021 om 12:33
Laatst bewerkt op 15/10/2021 om 14:08

Bij het gerechtshof in Den Bosch werd vrijdag moordenaar Bekir E. gehoord over diens belastende verklaringen tegen verdachte Jos Brech (58) uit Simpelveld in de zaak van de dode Nicky Verstappen. "Hij heeft in totaal wel vier keer een bekentenis afgelegd." 

Wat bespraken Jos Brech en Bekir E., de moordenaar van de zestienjarige Hümeyra uit Rotterdam, in de gevangenis van Vught waar het duo enige tijd samen gedetineerd zat? En kón E. toetsbare informatie overleggen? 

Twee vragen die het gerechtshof beantwoord wilde zien. Vrijdagmiddag even na kwart over één was het zover, toen de veroordeeld moordenaar samen met zijn advocaat Yehudi Moszkowicz plaats had genomen in de getuigenbank. 

De raadsheer van het hof gaf tijdens de zitting voorafgaand aan het getuigenverhoor aan dat E. een boek over de zaak Nicky Verstappen, geleend in de gevangenisbieb, had gelezen. Daarna rees de vraag wie als eerst Bekir E., het OM of advocaat Gerald Roethof, mocht bevragen. 

Na kort beraad besloot het gerechtshof dat het OM als eerste aan zet was. E. gaf meteen aan dat hij het boek over de zaak-Verstappen pas had gelezen nádat hij met Jos Brech sprak binnen de gevangenismuren. 

"Ik wilde de uitspraken van Brech verifiëren." Bekir E. zat zes maanden op dezelfde afdeling Brech in de bajes in Brabant. De verdachte Simpelveldenaar werd door hem betiteld als "de knuffelpedo van Unit 2". "Brech gedroeg zich alsof hij de koning was."

Het tweetal zat samen in de tuin. ,,Brech zat sowieso altijd in de tuin. Maar als ik een film zat te kijken kwam hij naast me zitten. Op gegeven moment begon hij te praten", legde Bekir E. aan het Bossche hof uit. 

In eerste instantie zou Brech hebben verteld over zijn leven, onder andere zijn jonge jaren. En waarom hij op dat moment gedetineerd zat, de zaak-Nicky Verstappen. Dit gebeurde andersom ook. 

Brech vroeg aan Bekir waarvoor hij zat, waarop een antwoord volgde. Ook zei Bekir E. dat ze "lustmoordenaars zouden moeten ophangen. Ik was helemaal vergeten dat hij ook voor zoiets zat. Ik vroeg wat hem had bezield om het kind dood te maken." 

Op dat moment werd Jos B. een beetje emotioneel, vervolgde Bekir E. tijdens zijn getuigenverhoor. "Hij zei dat het helemaal niet de bedoeling was geweest om Nicky te doden. Hij hield zijn hand iets te lang voor zijn mond, zei hij." Aldus Bekir E.

Dat was volgens Bekir E. overigens de tweede keer dat Jos Brech het doden van Verstappen bekend zou hebben. De eerste keer dat de verdachte Simpelveldenaar zou hebben bekend, kon Bekir E. zich niet meer goed herinneren. 

Waar die tweede bekentenis zou zijn afgelegd, wist de veroordeeld moordenaar weer wél: de tuin van de gevangenis. De in totaal vier bekentenissen, waarin ook het seksueel misbruik van tiener Nicky ter sprake zou zijn gekomen, vond Bekir E. "traumatiserend". 

De bekentenissen vonden plaats in de, zoals bovengenoemd, de tuin, maar ook in de tuin van de penitentiaire inrichting. 

 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties