Bankhelpdeskfraudeur uit Beekdaelen gearresteerd

foto: iStock
Gepubliceerd op 23/01/2024 om 13:02
Laatst bewerkt op 23/01/2024 om 13:07

De politie heeft dinsdagmorgen een man (33) uit de gemeente Beekdaelen aangehouden op verdenking van bankhelpdeskfraude. Hij zou betrokken zijn geweest bij meerdere zaken in Simpelveld, Kerkrade, Landgraaf, Heerlen en Brunssum. Alle slachtoffers in deze zaken zijn 75 jaar of ouder.

 

Vanaf oktober 2023 was er in Parkstad een toename van het aantal aangiftes bankhelpdeskfraude te zien. Door het Basisteam Opsporing Kerkrade / Brunssum - Landgraaf werd een aantal fraudezaken onderzocht. In een vijftal verschillende zaken - die speelden van medio oktober tot medio november 2023 - werd steeds dezelfde werkwijze toegepast.

Na onderzoek bleek steeds dezelfde verdachte naar voren te komen: de bovengenoemde man uit Beekdaelen. De slachtoffers werden telefonisch benaderd door een zogenaamde bankmedewerker waarna zij onder voorwendselen gevraagd werd hun pinpas, geld of sieraden mee te geven. Deze vorm van criminaliteit heeft een hele hoge emotionele impact voor de slachtoffers.

Bankhelpdeskfraude is een vorm van oplichting waarbij slachtoffers gebeld worden door zogenaamde bankmedewerkers die hen proberen te overtuigen om geld over te maken naar een 'kluisrekening' of 'veilige rekening', omdat hun rekening zou zijn gehackt of op een andere manier in gevaar zou zijn. In werkelijkheid verdwijnt het geld van de slachtoffers dan op een rekening van de verdachte(n). 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties