Asielzoekers verdacht van gijzeling en beroving reiziger in trein Sittard-Heerlen

foto © ZO-NWS | iStock
Gepubliceerd op 17/12/2021 om 13:53
Laatst bewerkt op 17/12/2021 om 14:20

Twee mannen uit Algerije (40) en Marokko (36), allebei asielzoekers, worden door het OM in Limburg verdacht van het gijzelen en beroven van een man in de trein van Sittard naar Heerlen. Deze vergrijpen werden op 5 december gepleegd. Dat bevestigt justitiewoordvoerster Renate Peters vrijdag tegenover ZO-NWS.

“Beide verdachten uit Algerije en Marokko is juridisch gezien diefstal met geweld in vereniging en wederrechtelijke vrijheidsberoving door ons ten laste gelegd”, legt Peters desgevraagd verder uit namens het Openbaar Ministerie in Maastricht. 

“De voorlopige hechtenis van de verdachte man uit Algerije is donderdag met negentig dagen verlengd. De andere verdachte man uit Marokko is op diezelfde donderdag vrijgelaten, maar blijft wel verdachte.” 

GSM-roof
De verdachte Algerijn en Marokkaan zouden op zondag 5 december, terwijl zij onder invloed van alcohol waren, een reiziger tijdens zijn treinreis van Sittard naar Heerlen met bruut geweld hebben beroofd van zijn mobiele telefoon. 

Gegijzeld op wc 
Het slachtoffer heeft tegenover de recherche verklaard dat hij de wc van de rijdende trein werd ingetrokken, alwaar hij enige tijd werd gegijzeld en beroofd door zeker één van de twee verdachte mannen.

De andere verdachte, die in een treincoupé zat, zou volgens zijn verklaring daarop een kijkje zijn gaan nemen bij het treintoilet. Korte tijd daarna wist het slachtoffer uit de wc-ruimte te ontsnappen, waarna de politie werd ingeschakeld en de twee verdachten konden worden gearresteerd.

Verdachten ontkennen betrokkenheid
Dirk Daamen, advocaat van de verdachte Algerijn, bevestigt op zijn beurt de arrestatie van zijn cliënt. “Hij ontkent ten stelligste iets met deze zaak te maken te hebben. Beide asielzoekers hebben wél verklaard elkaar op 5 december pas te hebben leren kennen.” 

De gepakte Marokkaan heeft volgens zijn raadsman Kasper Regter ook geen bekentenis in deze zaak afgelegd. “Mijn cliënt ontkent ten stelligste bij deze zaak betrokken te zijn geweest”, aldus Regter.

De twee verdachte mannen zijn allebei asielzoekers. De een heeft al een aanvraag gedaan om langer in Nederland te kunnen blijven, terwijl dit bij de andere nog niet gebeurd is. 

Reclame

Advertenties