Asielzoeker Kerkrade opgepakt wegens oorlogsmisdrijven

Yves Lacroix
Gepubliceerd op 24/05/2022 om 12:34
Laatst bewerkt op 24/05/2022 om 12:37

Het Team Internationale Misdrijven van de Landelijke Eenheid heeft dinsdag een 34-jarige man aangehouden in Kerkrade. De man wordt verdacht van oorlogsmisdrijven en misdrijven tegen de menselijkheid in Syrië in 2013. 

De verdachte verbleef sinds 2020 in Nederland en had hier asiel aangevraagd. Eind 2020 kreeg de politie een tip dat de man aan de kant van het regime van president Assad meegevochten had in Syrische burgeroorlog. 

Het is de eerste keer dat iemand die aan de kant van het Syrische regime meevocht aangehouden wordt wegens dergelijke verdenkingen. 

Naast misdrijven tegen de menselijkheid wordt de man ook beschuldigd van deelname aan een organisatie die tot oogmerk heeft internationale misdrijven te plegen. Onderzoek gaf aanwijzingen dat de man betrokken was bij de gewelddadige arrestatie van een Syrische burger die later in gevangenschap gemarteld werd. 

De man zou lid zijn van de Liwa Al-Quds militie. De militie werkt nauw samen met de Syrische inlichtingendiensten en de Russische krijgsmacht. 

De oorlog in Syrië duurt inmiddels elf jaar en heeft zo'n 400.000 mensen het leven gekost. De Syrische overheid en milities hebben zich volgens de Verenigde Naties op grote schaal schuldig gemaakt aan schendingen van mensrechten en het oorlogsrecht. 

De verdachte wordt vrijdag 27 mei 2022 in Den Haag voorgeleid aan de rechter-commissaris. 

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties