Anderhalf jaar na drama Floor en Mees: Jeugdzorg zag kids nooit in levenden lijve

Foto: (c) ZO-NWS
Gepubliceerd op 18/08/2022 om 10:39
Laatst bewerkt op 18/08/2022 om 11:16

Het is anderhalf jaar geleden dat in Oostenrijk de sinds 2014 spoorloos verdwenen Floor en Mees Werres uit Wijnandsrade werden teruggevonden. ZO-NWS blikt terug op deze zaak met nieuwe feiten in een vierluik. Deel 3: Jeugdzorg zag kids nooit in levenden lijve. 

Hoewel Jeugdzorg in Nederland de laatste jaren behoorlijk wat kritiek te verwerken kreeg in andere zaken, was en is Xander Werres - vader van de jarenlang verdwenen Floor en Mees - op zijn beurt wél te spreken over het handelen van betreffende zorginstantie in de zaak van zijn kinderen. 

“Als ik dingen te vragen had, dan stond mijn casemanager voor mij klaar. Je merkte dat ook zij kinderen had en daardoor heel goed begreep in wat voor een situatie ik zat. Ze luisterde goed, dat vond ik heel prettig. Ik zag mijn zoon en dochter niet, maar Bureau Jeugdzorg Limburg, dus mijn casemanager, heeft Floor en Mees ook nóóit gezien hè. Dat heeft nooit iemand geweten, maar is toch echt zo.”

Een opmerkelijk en tot op heden onbekend gebleven feit. “De kinderen kreeg mijn casemanager geen enkele keer te zien. Blijf ik na al die tijd nog altijd redelijk bizar vinden. Ik weet het niet zeker, maar ik denk dat als dat wél was gebeurd dit beter voor mijn kids was geweest.”

Bureau Jeugdzorg Limburg speelde, naast de vele rechtszaken in deze kwestie, ook een rol nadat Floor en Mees begin 2021 werden teruggevonden in de Oostenrijkse bergen. “Ik merkte dat dit ook voor Bureau Jeugdzorg Limburg een bijzondere situatie was, omdat deze kwestie zich over de grenzen afspeelde”, vervolgt vader Werres zijn relaas.

“Het Jugendamt in Oostenrijk had namelijk de leiding. Ik denk dat Bureau Jeugdzorg Limburg graag de kinderen naar Nederland had gehaald, maar er werd gesproken over een gesloten inrichting. Dat kán mijn kinderen afgeschrikt hebben", legt Xander Werres verder uit. 

"Uiteindelijk is er maar voor het belang van de kinderen gekozen, ook omdat ik nog altijd vind dat de rechter in Oostenrijk nooit over alle juiste informatie heeft kunnen beschikken.” Werres geeft aan daarvan overtuigd te zijn, kijkt hij desgevraagd terug op het drama rondom zijn dochter en zoon. 

“Voor Bureau Jeugdzorg Limburg was het van op een afstand toch moeilijker handelen, dan dat men zelf in Oostenrijk dichtbij de bron zat. Ik denk dat BJz liever sommige dingen anders had willen zien, maar nogmaals: het ging om kinderen. Dus daarom legde men zich sneller bij een besluit neer. Let wel: ik klaag hier niet over.”

Jeugdzorg blikt desgevraagd via woordvoerder Gerard van de Straat als volgt terug op de zaak-Floor en Mees: "Vanaf het begin heeft het belang van de kinderen vooropgestaan. De rechter heeft ons - door het uitspreken van een ondertoezichtstelling - een opdracht en een verantwoordelijkheid gegeven."

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties