Anderhalf jaar na drama Floor en Mees: geheime bericht voor de zieke schooljuf 

Foto: (c) ZO-NWS i Bjorn Thimister
Gepubliceerd op 15/08/2022 om 09:46
Laatst bewerkt op 15/08/2022 om 10:30

Het is anderhalf jaar geleden dat in Oostenrijk de sinds 2014 spoorloos verdwenen Floor en Mees Werres uit Wijnandsrade werden teruggevonden. ZO-NWS blikt terug op deze zaak met nieuwe feiten in een vierluik. Deel 2: het geheime bericht voor de schooljuf. 

Plots verschenen Floor en Mees er medio 2014 niet meer: de St. Stefanus basisschool in Wijnandsrade. Een meer dan abnormale situatie was dat geweest. Hoe kon het zover komen? John Bruls onthult na jaren wat er precies op de achtergrond allemaal gebeurde.  

Bruls was ten tijde van de zaak-Floor en Mees directeur van de Wijnandsraadse basisschool. In een openhartig gesprek blikt hij terug op het moment van de verdwijning van de twee kinderen. “Twee dagen vóór de zomervakantie verschenen zij niet op school omdat zij ziekgemeld waren”, begint Bruls zijn relaas. Er leek op dat moment nog niks ernstigs aan de hand. 

“Ná de vakantie waren zij echter weg, kwamen helemaal niet meer naar school. Ik reageerde met ongeloof. In eerste instantie denk je dan nog: dat zal wel goed komen, die duiken wel weer op. Ik zocht contact met de oma van beide kinderen die toentertijd in Wijnandsrade woonde. Maar zij zei van niks te weten, had geen informatie waar Floor, Mees en moeder verbleven.” 

Bruls besloot daarom van de afwezigheid van Mees en Floor melding te maken bij de leerplichtambtenaar. Zoals hij dat volgens de wet moest doen. “Oma was daar overigens niet blij mee, kan ik me nog goed herinneren. De vader van die kinderen heb ik toen overigens niet ingelicht, omdat er op dat moment geen contact bestond tussen de school en hem.” 

“Met de klasgenootjes van Floor en Mees spraken we hier wel nog over, legden hun uit wat er precies aan de hand was. Overigens waren beide kinderen voor de betreffende schoolvakantie in 2014 al enige tijd niet op school verschenen omdat er spanningen in de relationele sfeer waren. Zij kregen daarom huiswerk om thuis te maken waardoor zij qua onderwijs niet te ver achter raakten.” 

Niet lang ná hun verdwijning gebeurde er volgens de toenmalig schooldirecteur iets opmerkelijks. Iets wat Bruls voor het eerst uit de doeken doet: “Er kwam een mailtje binnen van Floor voor haar leerkracht. Daarin schreef zij: ‘Juf, ik hoor dat u ziek bent, dus beterschap’. Wij hebben als school daarna meteen, zoals dat ook was afgesproken als wij informatie zouden krijgen, de politie ingelicht.” 

“De politie nam toen meteen de computer van onze school in beslag om te proberen het IP-adres, van waar Floor dat bericht had gestuurd, te achterhalen. Maar dat leverde helaas helemaal niks op. Het bleek niet mogelijk om zo te zien waar Floor, Mees en hun moeder op dat moment verbleven”, legt Bruls verder uit. 

“Ik ben in totaal 22 jaar directeur van de basisschool van Wijnandsrade geweest, maar zoiets verschrikkelijks – zeker ook nog nadat de moeder van de kinderen in Oostenrijk overleed – had ik nog nooit meegemaakt. En hoop dat in mijn verdere leven ook nooit meer mee te maken. Ik heb persoonlijk nooit meer contact gehad met Floor en Mees, nadat zij waren teruggevonden", aldus Bruls. 

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties