Advocaat oppasvader wil vrijspraak: geen motief, geen bewijs

Anonymous (not verified)
Gepubliceerd op 19/01/2021 om 11:34
Laatst bewerkt op 12/05/2021 om 10:03

Roy Palmen, advocaat van Roy van O. (36) uit Brunssum die verdacht wordt de vijf maanden oude oppasbaby Fabian te hebben gedood, wil dat zijn cliënt wordt vrijgesproken in deze zaak. Dat zei hij dinsdag tijdens de tweede zittingsdag in dit proces. 

Het openbaar ministerie (OM) in Maastricht had maandag negen jaar cel geëist tegen Van O. vanwege zijn betrokkenheid bij de dood in oktober 2017. Volgens officier van justitie Annemarie Kemp heeft zij meerdere scenario's in deze zaak bekeken. "Het fatale hersenletsel waaraan Fabian overleden is, moet zijn ontstaan vlak voordat de medische noodtoestand ontstond. Dat verdachte Cynthia van den H. dit moet hebben toegebracht, daar is geen bewijs voor en dat sluit ik uit", legde Kemp uit in het requisitoir.

"Dat het zoontje van de verdachten dit gedaan zou hebben, dat sluit ik ook uit. Voor wat betreft de betrokkenheid van Robin van O. wordt dit scenario aan alle kanten ondersteund. Hij heeft tijdens een afgeluisterd gesprek namelijk zelf gezegd dat hij met Fabian heeft geschud. Verdachte Van O. is bovendien de enige die alleen is geweest met de baby toen het letsel moet zijn toegebracht. Er is meer dan overtuigend en wettig bewijs tegen hem", aldus de officier van justitie.

“Er is geen motief voor mijn cliënt geweest om dit überhaupt te doen, dat op de eerste plaats”, zegt Van O’.s raadsman Palmen tegen ZO-NWS. “De officier van justitie kan wel zeggen dat meneer Van O. bij de baby is geweest toen deze letsel moet hebben opgelopen, maar dat wil dan toch niet zeggen dat hij het kindje daadwerkelijk gedood heeft. Er is simpelweg geen bewijs tegen hem en daarom wil ik dat hij vrijgesproken wordt”, aldus de raadsman. 

Op woensdag 11 oktober 2017 kwam de toen vijf maanden oude baby Fabian om het leven. Zijn oppasouders zorgden op dat moment voor hem in hun woning in de Brunssumse Bongardstraat. Niet lang na het overlijden van de baby werden de bovengenoemde Roy van O. en zijn partner Cynthia van den H. uit Brunssum gearresteerd. Onderzoek had uitgewezen dat Fabian een niet-natuurlijke dood was gestorven.

Beide verdachten kwamen ongeveer een maand na hun arrestatie weer op vrije voeten. Ze bleven wel verdachte. Justitie stelde ondertussen alles in het werk om een goed beeld van de zaak te krijgen. In november 2017 werd er een reconstructie gehouden in de woning aan de Bongardstraat en deskundigen bogen zich over de verdachte dood.

Dat onderzoek, uitgevoerd door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), duurde uiteindelijk anderhalf jaar. Volgens de deskundigen kwam Fabian om het leven door klappen tegen het hoofd en is hij stevig door elkaar geschud, het shakenbabysyndroom. Die bevindingen over hersenletsel leidden er in augustus 2019 toe dat de oppasouders opnieuw werden gearresteerd.

Beide verdachten Robin van O. en Cynthia van den H., die inmiddels alweer geruime tijd op vrije voeten zijn, hebben altijd ontkend schuldig te zijn aan de dood van Fabian. Dat herhaalde het duo, van eenvoudige komaf,Âmaandag tijdens de eerste zittingsdag. Volgens hen is er sprake geweest van een ongeluk.

Volgens het OM is er geen bewijs dat oppasmoeder Cynthia van den H. betrokken was bij de dood van Fabian. Daarom heeft de officier van justitie de rechtbank gevraagd haar hiervan vrij te spreken. 

De rechtbank doet op dinsdag 2 februari uitspraak in deze zaak. 

Wat vind jij?
Schinveld krijgt een Social Sofa om dorpsgenoten met elkaar te verbinden. Kan jouw omgeving ook zo'n speciale zitbank gebruiken? Laat het ons weten via het reactieformulier.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties