Advocaat drugsbaron Peter van D. eist beëindiging rechtszaak

Gepubliceerd op 11/02/2021 om 09:12
Laatst bewerkt op 11/02/2021 om 09:30

Advocaat Arthur Vonken heeft namens drugsbaron Peter van D. uit Schinveld, die verdacht wordt van witwassen en verboden wapenbezit, een verzoek tot beëindiging van rechtszaak ingediend bij de rechtbank. Dat bevestigt de strafpleiter donderdag tegenover ZO-NWS. 

Peter van D. werd op 12 maart 2019 opgepakt in zijn zwaarbeveiligde woning aan de Grachtweg in Schinveld. Dit had te maken met een groot Duits rechercheonderzoek naar de handel in verdovende middelen. Vier verdachte Duitsers in deze drugszaak zouden contacten hebben gehad met Peter van D.

De Schinveldenaar is zelf geen verdachte in deze zaak, maar de topcrimineel wordt in zijn eigen zaak wel verdacht van witwassen en verboden wapenbezit, het hebben van een vuurwapen dat tijdens de bovengenoemde inval in zijn woning werd aangetroffen. De ongeveer 90.000 euro aan contanten die in beslag werden genomen, lagen eveneens in zijn huis.

Het strafrechtelijk onderzoek door het Openbaar Ministerie (OM) naar Van D. loopt inmiddels bijna twee jaar. "En dat vind ik wel heel erg lang", legt Arthur Vonken verder uit. "Ik heb de officier van justitie al meerdere malen gevraagd hoe het met dit onderzoek staat, maar er gebeurt bij mijn weten helemaal niks. Daarom heb ik nu een verzoek tot beëindiging rechtszaak bij de rechtbank ingediend." 

Peter 'De Dikke' van D. wordt gezien als een groot kopstuk in de Nederlandse drugswereld. Hij stortte zich in de jaren '80, samen met zijn kompaan Robbie van L., op de productie van en handel in XTC. Ook zou hij hebben gehandeld in coke en hasj. In 2008 werd hij door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot tien jaar cel voor drugshandel. Vanuit de gevangenis in het Belgische Hasselt, waar hij vastzat voor cannabissmokkel en een ontvoering, stuurde hij een drugsbende aan.

Na zijn vrijlating verdween Peter van D,. van de radar. Robbie van L. zit op dit moment een jarenlange gevangenisstraf uit vanwege betrokkenheid bij internationale drugshandel.

 

Advertenties