Acht dode ganzen in Brunssum

foto © ZO-NWS | Hannie Peters
Gepubliceerd op 11/04/2023 om 11:50
Laatst bewerkt op 11/04/2023 om 12:11

De populatie van ganzen in het Vijverpark in Brunssum is afgenomen door sterfte. Oorzaak lijkt de slechte gezondheid van de dieren die mede wordt veroorzaakt door het voeren van brood.

De gemeente Brunssum laat dat weten naar aanleiding van vragen die werden gesteld door fractievoorzitter Servie L'Espoir van Lijst Brunssum Lokaal. L'Espoir stelde de vragen omdat bewoners opmerkten dat de ganzenpopulatie rondom de vijver drastisch verminderd zou zijn.

Het college laat in een reactie weten dat er acht ganzen zijn overleden. Één daarvan is een verkeersslachtoffer. De anderen zijn gestorven aan een natuurlijke dood. 'Ook verleden jaar heeft een soortgelijk beeld zich afgespeeld', schrijft het college. 'Ook is bekend dat de gezondheid van een deel van de ganzenpopulatie slecht is. Voor een groot deel komt dit door eenzijdige voeding. Voeding die bestaat uit het aanreiken van brood en andere tarweproducten door mensen. Dit is goed bedoeld en heeft ook een nostalgische gedachte. Alleen met de kennis van nu weten we dat eenzijdige voeding van slechte invloed is op de levenskwaliteit van ganzen. Daarnaast is ook sprake van een natuurlijke selectie in wintertijd. Het is dus niet ongewoon dat er ganzen sterven.'

Voor zover bekend zijn de afgelopen maand geen ganzen meer gestorven.

De ganzen zorgen overigens al langere tijd voor overlast. De gemeente laat weten dat er momenteel wordt onderzocht hoe de overlast op een diervriendelijke manier kan worden aangepakt. Naar verwachting zijn de resultaten van het onderzoek in mei bekend.

Meldt u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Advertenties