Aangifte van valsheid in geschrifte en verduistering tegen Heerlense advocaat

Gepubliceerd op 11/11/2021 om 12:49
Laatst bewerkt op 11/11/2021 om 13:26

Het Heerlense zakenduo Johan en Gerben Plieger heeft bij de politie aangifte van verduistering en valsheid in geschrifte gedaan tegen hun voormalige advocaat J. M. (47) uit Heerlen. Dat blijkt uit de aangifte, in bezit van ZO-NWS. Bovengenoemde M. werd vorige week door de rechtbank in Den Bosch in een andere zaak veroordeeld tot een celstraf vanwege belastingfraude en verduistering. 

De Heerlense advocaat J. M. zou volgens het echtpaar Plieger in de periode van augustus 2014 tot juli 2015 duizenden euro’s van de Heerlenaren achterover hebben gedrukt. Daarnaast zou hij, in diezelfde periode, valsheid in geschrifte hebben gepleegd toen hij het tweetal als raadsman bijstond bij de sanering van hun toenmalige transportbedrijf dat in de clinch lag met PostNL. 

Derdenrekening
“Advocaat M. heeft tijdens de sanering geld van de derdenrekening verduisterd door zich geld toe te eigenen zonder toestemming van PostNL als ons, de heren Pliegers”, staat in de aangifte van Johan en Gerben Plieger, afgelopen woensdag gedaan bij de politie in Maastricht. 

“Op deze derdenrekening stond geld van cliënten waaronder ook geld van de heren Pliegers en PostNL, bedoeld om ons bedrijf te liquideren. De heer M. had geen toestemming van de heren Plieger of van PostNL om de genoemde geldbedragen van de derdenrekening af te halen.”. Het betrof hier een bedrag van in totaal dik 19.000 euro. 

Valsheid in geschrifte
Voor wat betreft de valsheid in geschrifte waarvan de Heerlense advocaat J. M. beschuldigd wordt, staat er in de aangifte: “Om het bedrijf Plieger Snel Transport te kunnen liquideren was het de taak van M. om alle crediteuren een financieel aanbod te doen en de schuld bij deze bewuste crediteren kwijt te schelden.”

"Gruwelijke fout"
Volgens de Pliegers ging hun voormalige raadsman “gruwelijk in de fout”. “Op 8 mei 2015 ontving ik per e-mail een crediteurenlijst. Ik zag dat het totaalsaldo van alle crediteuren een bedrag van 284992,59 euro was. Ik zag dat er iets niet klopte omdat het totaalsaldo zo hoog was”, heeft de politie verder beschreven in het proces-verbaal van aangifte. 

De Pliegers namen toentertijd contact op met advocaat M. en vroegen hem naar het veranderde totaalbedrag. M. zou hierop gezegd hebben dat er nieuwe crediteuren waren bij gekomen en stuurde zijn toenmalige Heerlense cliënten, volgens hun relaas, daarop per e-mail een nieuwe crediteurenlijst. 

"Bedragen crediteurenlijst zelf bedacht" 
“Ik zag dat er op deze lijst namen van crediteuren op de lijst stonden die M. zelf bedacht had. Ook de ingediende bedragen waren bedacht. (..) Door het verhogen van het totaalsaldo van de crediteurenlijst is het bedrag te hoog geworden en hierdoor heeft PostNL afgehaakt en is de sanering mislukt.”

“M. Heeft opzettelijk een bestaand document, te weten de crediteurenlijst, vervalst om deze als echt en onvervalst te gebruiken”, aldus het echtpaar Plieger in de vier kantjes tellende aangifte tegenover de politie. 

Berisping
Het Hof van Discipline legde advocaat J. M. in april 2017 een berisping op, nadat de Heerlenaren over bovenstaande een klacht hadden ingediend. “Wij willen nu dat hij hiervoor ook strafrechtelijk vervolgd wordt”, zegt Johan Plieger tegen ZO-NWS. 

Serge Weening, raadsman van J. M. uit Heerlen, laat desgevraagd weten niet te willen reageren op de onlangs gedane aangifte tegen zijn cliënt. “Ik heb dit met mijn cliënt besproken en wij willen hierop geen commentaar geven."

Celstraf
Bovenstaande aangifte tegen J. M. komt een dikke week nadat de raadsman in een andere zaak door de rechtbank in Den Bosch werd veroordeeld tot zes maanden cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk, vanwege belastingfraude en verduistering. Hij drukte volgens de Bossche rechter onder meer als vertrouwenspersoon van een oudere vrouw bijna 50.000 euro achterover. 

Deken van de Orde van Advocaten Limburg Hans Vogels besloot na deze veroordeling om een tuchtklacht in te dienen bij de tuchtrechter en een spoedschorsing aan te vragen voor de Heerlense raadsman.  

Meld u aan en doe mee in het ZO-NWS Parkstad Opiniepanel!
Via het opiniepanel kunt u uw mening geven over allerlei actuele en relevante onderwerpen. ZO-NWS gebruikt uw meningen en adviezen voor journalistieke uitingen. Ook kunnen de uitkomsten van het panel gebruikt worden in onze radio- en televisie-uitzendingen. Iedereen die in de regio Parkstad Limburg woont en 18 jaar of ouder is, kan zich hier aanmelden.

-----

Heb jij een nieuwstip voor onze redactie of een opmerking?
Stuur ons een e-mail, vul het contactformulier in, of stuur een bericht naar onze Whatsapp: ‭06-11 31 96 64‬.

Reclame

Advertenties