124 tips maken rotonde bij Roda-stadion tot blikvanger

Foto: Visual gemeente Kerkrade
Gepubliceerd op 28/04/2021 om 10:58
Laatst bewerkt op 12/05/2021 om 10:03

De rotonde bij het Parkstad Limburg Stadion wordt op basis van 124 tips en ideeën opnieuw ingericht. Dat heeft de gemeente Kerkrade woensdag aan ZO-NWS laten weten. 

Oud-Roda JC-speler Pierre Vermeulen deed samen met wethouder Tim Weijers (Openbare Ruimte & Marketing) enkele maanden geleden een oproep voor invulling van de rotonde bij het stadion van Roda JC en dat leidde tot maar liefst 124 reacties.

“De poort naar het stadion en de hele Rodaboulevard verdienen een mooie herkenbare Kerkraadse entree voor de ruim 4 miljoen bezoekers per jaar. Die is er al met de stadion-achtergrond, maar nog niet op de rotonde met enkel gras en daarom willen we ook deze graag invullen als blikvanger”, aldus wethouder Weijers.

Uit alle ingezonden ideeën is in samenspraak met Pierre Vermeulen een keuze gemaakt. De inzending van Grenspaal12/bureau Verbeek landschapsarchitectuur is hierbij naar voren gekomen als winnaar omdat hierin nagenoeg alle ideeën en markante Kerkraadse kenmerken waren verwerkt tot een heuse blikvanger. 


De rode draad in alle inzendingen vormden Roda JC Kerkrade, het Wereld Muziek Concours, het mijnverleden met d’r Joep, ‘t sjunste op de Welt en GaiaZOO. Binnen deze invalshoeken vond Grenspaal12 het centrale thema voor de rotonde “Kerkrade on top of the World”. “De wereldbol of aarde is het verbindende element in de cultuur en bezienswaardigheden in Kerkrade. Van ’t sjunste op de Welt’ tot WMC en GaiaZOO”, aldus Grenspaal12 directeur maar ook Roda-supporter Bart Raaijmakers.

“De rotonde kan gezien worden met Kerkrade als centrum van de wereld”. 

Ook de plaatsing van de oude lichtmasten van Sportpark Kaalheide als invulling van de rotonde werd meermaals getipt. Deze suggestie kon volgens de gemeente Kerkrade niet worden meegenomen, aangezien de masten door de sloop niet meer geschikt blijken te zijn. Daarnaast zijn hoge elementen op de rotonde niet gewenst in verband met het zicht op het LED-bord bij de hoofdingang van het stadion en vanuit veiligheidsoptiek.
“De rotonde is een ode aan de rijke geschiedenis van Kerkrade en de mensen die deze geschiedenis maken. Het ontwerp bestaat uit een verzonken wereldbol met daarop silhouetten van beeldbepalende gebouwen uit Kerkrade, van het raadhuis tot Abdij Rolduc, en van Schacht Nulland tot de Parkstad Limburg Stadion. Op de rotonde staan silhouetten van d’r Joep, een muzikant en een voetballer. Als speels element is er een giraffe toegevoegd”, aldus directeur Jeroen Verbeek van bureau Verbeek landschapsarchitectuur.

Het ontwerp is samen met Pierre Vermeulen gedeeld met de Supportersraad Roda JC Kerkrade en BTM Parkstad namens de Rodaboulevard. Beide partijen omarmden het ontwerp.

Gereed
Binnenkort starten de werkzaamheden aan de rotonde. De oplevering is naar verwachting in juni 2021.
 

Advertenties